Jean Reno

 

 

(właściwie Juan Moreno y Jederique Jiménez)

Moim ulubionym aktorem jest Francuz Jean Reno. Urodził się 30 lipca 1948 w Casablance. Jest to obecnie najpopularniejszy aktor francuskiego kina. Do Francji przeprowadził się w wieku dwunastu lat. Marzył o karierze aktorskiej, i w związku z tym dołączył do teatralnej grupy objazdowej. Zanim jednak trafił do zawodu aktora prowadził sklep spożywczy i biuro turystyczne. W filmie zadebiutował w 1979 w obrazie wyreżyserowanym przez Costa-Gavrasa "Blask kobiecości". Swoją popularność zawdzięcza Lucowi Bessonowi. Role w jego filmach przyniosły Jeanowi międzynarodową sławę.

Trzykrotnie żonaty, jego drugą żoną (od 1996 do 2006) była polska modelka Nathalie Dyszkiewicz, trzecią jest, od 29 lipca 2006, modelka i aktorka Zofia Borucka.

Jego biografię zatutułowaną "Jean Reno"  napisał Emmanuel Haymann  (na język polski przetłumaczono ją w 2004 roku).

 

Nagrody:

·         1989 - nominacja do Cezara w kategorii najlepsza drugoplanowa rola męska za film "Wielki błękit"

·         1994 - nominacja do Cezara w kategorii najlepszy aktor za film "Goście, goście"

·         1995 - nominacja do Cezara w kategorii najlepszy aktor za film "Leon zawodowiec"

Jego filmografia jest imponująca.

Filmografia:

·         1979 Blask kobiecości (Clair De Femme)

·         1980 Voulez-vous un bébé Nobel?

·         1981 L' Avant-dernier

·         1981 On n'est pas des anges... elles non plus

·         1982 Nieznajoma z Sans-Souci (La Passante du Sans-Souci)

·         1982 Les Bidasses grandes manoeuvres

·         1983 Ostatnia walka (Le Dernier combat)

·         1983 Signes extérieurs de richesse

·         1984 Nasza historia (Notre histoire)

·         1985 Strictement personnel

·         1985 Metro (Subway)

·         1986 Zone rouge

·         1986 Kocham cię (I Love You)

·         1988 Wielki błękit (Le Grand bleu)

·         1990 Człowiek w złotej masce (L'Homme au masque d'or)

·         1990 Les Nuls, l'émission

·         1990 Nikita (La Femme Nikita)

·         1991 Loulou Graffiti

·         1991 L'Opération Corned-Beef

·         1992 Szkarłatny pilot (Kurenai no buta) (głos)

·         1993 Goście, goście (Les Visiteurs)

·         1993 La Vis

·         1993 Ucieczka od sprawiedliwości (Flight from Justice)

·         1994 Leon zawodowiec (Léon)

·         1995 Kiedy robię film - żyję (Faire un film pour moi c'est vivre)

·         1995 Francuski pocałunek (French Kiss)

·         1995-1996 Po tamtej stronie chmur (Al di la delle nuvole)

·         1995 Les Truffes

·         1996 Mission: Impossible

·         1996 Jaguar (Le Jaguar)

·         1997 Grób Roseanny (Roseanna's Grave)

·         1997 Jak kochają czarownice (Un Amour de sorciere)

·         1998 Goście, Goście II - korytarz czasu (Les Couloirs du Temps. Les Visiteurs II)

·         1998 Godzilla

·         1998 Ronin

·         2000 Purpurowe rzeki (Les Rivieres pourpres)

·         2001 Goście w Ameryce (Just Visiting)

·         2002 Wasabi - Hubert zawodowiec (Wasabi)

·         2002 Mężczyzna moich marzeń (Décalage horaire)

·         2002 Un jour dans la vie du cinéma français

·         2002 Rollerball

·         2003 Przyjaciel gangstera (Tais-toi)

·         2004 Purpurowe Rzeki II: Aniołowie Apokalipsy (Les Rivieres pourpres II - Les anges de l'apocalypse)

·         2004 Grunt to rodzinka (L'Enquete corse)

·         2004 Hotel Ruanda (Hotel Rwanda)

·         2005 Imperium wilków (L'Empire des loups)

·         2005 Różowa Pantera (The Pink Panther)

·         2005 La Tigre e la neve

·         2006 Kod da Vinci (The Da Vinci Code)

 

Bez wątpienia mogę nazwać Jeana Reno moim ulubionym aktorem. Uważam, że jest prawdziwym mistrzem. Cenię go przede wszystkim za udział w licznych komediach, które zresztą uwielbiam oglądać. Najlepsza według mnie to "Przyjaciel Gangstera". Wciela się tam w postać osoby, która uciekając przed mafią udaje chorego psychicznie. W końcu postanawia uciec. Jego plany nieco komplikuje inny chory, którego znakomicie zagrał Gerard Departieu. A jaki był finał tej historii, o tym proponuję przekonać się osobiście. Może Reno nie jest aktorem o największej urodzie, ale na pewno jest aktorem o ogromnym talencie. Uwielbiam sceny, w których bez większego wysiłku pokonuje nawet kilku 'przeciwników'.

Opracowała Kasia